Artykuł sponsorowany

Jak zwiększyć nieśność kur za pomocą oświetlenia?

Jak zwiększyć nieśność kur za pomocą oświetlenia?

Jednym z czynników optymalizujących procesy produkcyjne ferm jest poziom oświetlenia. W okresie jesienno-zimowym ilość składanych jaj maleje, co jest związane ze zmianami hormonalnymi w organizmach niosek, które są związane ze zmniejszoną ekspozycją na światło. Dlatego w tym okresie dla utrzymania produkcji niezbędne są odpowiednie systemy oświetlenia.

Czynniki, które trzeba wziąć pod uwagę, montując oświetlenie w kurniku

W kurniku źródłem oświetlenia mogą być lampy led, żarówki, czy fluorescencja – jednakże należy pamiętać, że oko kur znacznie różni się od oka ludzkiego. Widmo światła, na które wrażliwe są te zwierzęta, jest niewidzialne dla człowieka. Dlatego nieprawidłowo użyte oświetlenie będzie prowadziło do zwiększonego stresu drobiu, co w efekcie będzie się przekładało na niższy przyrost i wydajność.

Przeczytaj również: Charakterystyka i usposobienie owczarków niemieckich

Kury pozytywnie reagują również na światło ściemnione, jednolite, pozbawione migotania. Jest ono dla nich relaksujące i obniża poziom stresu wywołany np. transportem. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia występowania aktów kanibalizmu i agresji pomiędzy zwierzętami.

Przeczytaj również: Jak przebiega proces deratyzacji w fermach hodowlanych?

W okresie jesienno-zimowym dla zachowania odpowiedniej efektywności produkcji należy stymulować nioski światłem przez okres ok. 14 godzin. W ten sposób ich mechanizm hormonalny będzie pobudzany, co przełoży się na podtrzymanie nośności. Należy pamiętać jednak, że będzie to związane również z większym pobieraniem pokarmu przez zwierzęta.

Sprzedażą systemów oświetlenia kurników zajmują się przedsiębiorstwa, takie jak Galloma z Baranowa.

Wpływ temperatury i wilgotności na nieśność kur

Oczywiście, prawidłowe oświetlenie kurnika to nie jedyny sposób na optymalizacje nieśności kur. Niezwykle ważne jest również zapewnienie i utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgotności w kurniku. Ich duże wahania mogą się wiązać nie tylko ze spadkiem wydajności produkcji, ale również przyczyniać się do chorowania i umierania zwierząt.

Prawidłowa temperatura dla niosek oscyluje wokół 21-25 st. Celsjusza. W takich warunkach zwierzęta pobierają mniej pokarmu, natomiast jaja mają prawidłową grubość skorupki. Co więcej, nieśność jest na optymalnym poziomie wydajności. Dla podtrzymania takiej temperatura przez cały rok niezbędne są odpowiednie systemy chłodzenia i podgrzewania kurnika.

Niezwykle ważna jest również prawidłowa wilgotność w kurniku, która powinna znajdować się w przedziale 60-70%. Dla jej utrzymania niezbędne są systemy wentylacji, które dodatkowo będą odprowadzały szkodliwe gazy, które zbierają się w kurniku, natomiast doprowadzą świeże powietrze dla zwierząt.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.